Grondwerk: de start
De aanleg van een tuin begint met de grondbewerking. Dit is een belangrijke stap want als dit niet goed gebeurt zit men later met de gevolgen. Als de grond teveel in gereden is of een oude graszode wordt niet goed doorgespit zal men later veelal problemen krijgen met water wat niet goed weg wil zakken in de grond. De tuin blijft nat en planten groeien niet goed. Als dit achteraf hersteld moet worden is dat een grote kostenpost.
Waar bestrating komt te liggen is het ook van belang om dit goed uit te graven en voldoende zand en of puingranulaat aan te voeren voor een goede fundering. Er moet op gelet worden dat de maatvoering goed is want het is vervelend als je aan het straten toe bent er geen zand maar grond ligt waar je wil straten.
Bodem / bodemleven:
Er zijn veel verschillende bodemtypes in Nederland. Zand is schraal en kan behoorlijk uitdrogen terwijl klei weinig water doorlaat waardoor het met name in de winter erg nat wordt en water in de bovenste laag grond blijft hangen. Hier kunnen planten slecht tegen en is het vaak wenselijk deze bodem los te maken en/of te draineren. Daarnaast is het een mogelijkheid om compost door de grond te mengen. Met compost wordt organisch materiaal aan de grond toegevoegd wat de structuur verbeterd en tevens een goede voedingsstof is voor de meeste beplanting.
Kabels en leidingen:
Ook moet gezien worden hoe de waterafvoer is van bijvoorbeeld de bestrating, zodat alle leidingen en buizen meegenomen kunnen worden tijdens het grondwerk. Ook als men plannen heeft om te verbouwen kan het wenselijk zijn om alvast na te denken wat men na de verbouwing verder met de tuin wil. Zo kan efficiënt werken nogal kostenbesparend zijn, bijvoorbeeld als er een garage of aanbouw gebouwd wordt en dit in combinatie gedaan wordt met het grondwerk ten behoeve van de tuin ook aan te leggen elektra, gas of water kan vast worden meegenomen.
Water afvoeren met drainage en groeiconditie van planten verbeteren
Veel tuinen hebben last van water wat niet weg kan komen.
Dit kan komen omdat er een storende laag in de ondergrond aanwezig is, kortom het water wil niet weg. De planten groeien niet goed.
Hiervoor kunnen wij een drainage aanleggen, meestal aangesloten op een sloot of hemelwaterafvoer. Meest wordt dit gedaan met een kunststofvezel omwikkelde buis gelegd in drainagezand, schelpen of grind.
Als er onder de woning in de kruipruimte ook veel water staat kan het verstandig zijn de drainage door de fundering te leggen zodat ook dit water weg kan. Daarnaast kan het wenselijk zijn om de grond goed om te spitten zodat de storende laag gebroken wordt.
Bij de aanleg van een nieuwe tuin wordt er eerst gekeken of het wenselijk is om het draineren meteen mee te nemen, vooral als de grond door machines dicht gereden is moet er goed aandacht aan besteedt worden, het kan namelijk jaren duren voordat dit weer goed is. Als er een storende laag in de bodem aanwezig is volstaat een drainage meestal niet maar dient de gehele grond losgemaakt te worden tot en met de storende laag.
Materieel:
Wij beschikken zelf over materieel als een minigraver, mini tractor en mini laadschop deze zijn zowel in kleinere ruimtes als ook in grotere ruimtes goed in te zetten en zijn voorzien van alle benodigde werktuigen om nagenoeg alle voorkomende werkzaamheden uit te voeren. Ook werken wij met enkele vaste bedrijven samen als er bijvoorbeeld veel grond of zand verzet en verreden moet worden en er groot materieel ingezet moet worden.